Mobiltelefonok élettartama

A régi tárcsázós telefonoknál szinte még szóba se jött, hogy milyen hosszú az élettartama. A mai mobiltelefonoknál viszont – igaz, márkától, gyártótól függően – egyre kevesebb ideig szolgálnak ki bennünket. Ennek több okai is van.
Az biztos, hogy a mai gyártósor számára az a kifizetődő, ha az ember nem egyszer vesz magának egy közép árkategóriás mobiltelefont, hanem ha a jó, vagy kevésbé jó készülékét pár évente lecseréli. Bár ha belegondolunk, elképesztő, hogy egy évnyi fejlesztés során mekkora lépteket tesz meg előre a technika, és ha ezt vesszük alapul, akkora mondhatjuk azt is, hogy nekünk is megéri újat vásárolni bizonyos időközönként, mivel nem szeretnénk mi sem lemaradni a technikai trendtől.
De az is biztos, hogy az a mobiltelefon, ami éppen csak az alap funkciókat tölti be, mint például a telefonálás és SMS küldés, annak akkumulátora sokkal, de sokkal tovább bírja, mint annak, amin folyamatos adat, és információ csere folyik. Internetezés, zenehallgatás, interneten keresztül történő chatbeszélgetések, és a többivel sincs semmi gond, csupán tisztában kell lennünk vele, hogy ezzel kissé leterheljük a készülékünket, mellyel az élettartamát is lerövidíthetjük.
De megeshet az is, hogy fizikailag van megpróbálva a mobiltelefon (például sok por, magas páratartalom, babakezek és szájak, leesés, stb…), melyek hasonlóan közbe szólhatnak a működésébe.