Fehérjék sportoló irodistáknak az Okoskaja webáruházban

Fehérjék sportosan aktív irodistáknak az Okoskaja webáruházban.

 

Hasznos tippek a fehérjekészítményekkel kapcsolatban

Keverj el (testsúlyod függvényében) 1-2 adagnyi fehérjeport 2,5-3 dl vízben vagy sovány tejben. Edzésnapokon fogyassz legalább napi 3 adagot.

A lehető legjobb eredmény érdekében használj shakert.

Próbáld ezeket tartani (ez egyben fontossági sorrend is):

  1. az egyiket az edzést követő 30-45 percen belül (ez a legfontosabb, EZT NE HAGYD KI SOHA!),
  2. a másikat reggel, az ébredés követő 45-60 percen belül,
  3. a harmadikat pedig közvetlenül lefekvés előtt – lehetőleg tejjel vagy valamilyen tejtermékkel a lassabb felszívódás érdekében (vagy az esti adaghoz használj kazeint vagy kevert fehérjét, ami tartalmaz kazeint is – a kazein önmagában sajnos drága, amit nem engedhet meg mindenki magának)

 

A kakaó, a mogyoróvaj (és általában a zsírok) és minden tejtermék lassítja a fehérje felszívódását, amire este szükség is van, mert az izomzat regenerációjának oroszlán része éjjel történik, amikor sok fehérjét használ(na) fel, és a folyamat 5-8 órán keresztül tart (kb. alvási idő – 1 óra), fehérjepótlás nélkül. Ezért este (ha anyagilag meg tudod engedni magadnak) legjobb, ha lassú felszívódású kazeint fogyasztasz, és lehetőleg nem is egy, hanem két adagot.
A kakaó tejjel és mézzel pedig nem csak a felszívódást nyújtja meg, hanem segít mélyebben aludni. Ti. a regeneráció úgynevezett mély-alvásban történik. Ha nem tudsz eleget aludni vagy nem elég mélyen, nem fogsz tudni fejlődni, növekedni.
Haladó testépítők 1 adagot fogyasztanak lefekvés előtt, majd felkelnek éjjel (3-4 óra alvás után) és újabb adagot isznak, majd visszafekszenek aludni.

 

Edzés után, reggel és lefekvés előtt  a hatás tovább fokozható, komplex aminosav bevitellel. Ehhez ajánlom figyelmedbe az Amino ST 5300-at, ami ~8,2 gramm aminosavat tartalmaz adagonként (1 adagja 4 tabletta, ami felezhető, vagy akár negyedelhető is).

Edzés után minél gyorsabb a fehérje felszívódása, annál nagyobb az izomnövelő hatása.
Tehát edzés után, lehetőleg NE tejjel, hanem vízzel készítsd el a gyors felszívódású fehérje italodat. Gyors felszívódásúak (és magas biológiai hasznosulásúak / értékűen) a tejsavó és a tojás fehérjék. Edzés után és reggel felkelés után közvetlenül igyekezz ilyet fogyaztani.

 

A kutatások kimutatták, hogy az intenzívebb, izomtömeg növelő edzést folytató sportolóknak több fehérjére van szükségük. Táplálkozás-szakértők és profi sportolók szerint egyaránt javasolt napi szinten, összesen, testsúly-kilogrammonként legalább 2,5-3 g fehérjét fogyasztani. Egy 90 kg-os sportolónak például a nap során, ez összesen kb. 225-270 gramm mennyiségű fehérjét ajánlott bevinnie a szervezetébe. Ennek egy részét az étrendből kell biztosítani.
Egyszerre nem ajánlott 30-40g fehérjénél többet bevinni, mert a szervezet nem tudja feldolgozni, és így egy része kárba vész. A bevitelek között javasolt legalább 3 óra szünetet tartani, és a fehérje italok fogyasztása között egyéb táplálékok fogyasztása. Azok számára, akik a tejsavó fehérjétől felfújódnak, elérhetők hidrolizátumok, ezek ára azonban magasabb.

 

Magas fehérjetartalmú ételek: hús, hal, tojás, tejtermékek, szójafélék, hüvelyesek.
Fehérjeforrásként javasolt minél alacsonyabb zsírtartalmú ételek fogyasztása.

 

A szervezet számára a fehérjék összetétele is nagyon fontos. A teljes értékű fehérjék a szervezet által nem szintetizálható (előállítható), ún. esszenciális aminosavakat (EAA, ezen belül BCAA) is a megfelelő arányban tartalmazzák. Ezért biológiai szempontból legértékesebb a tejsavó izolátum, és a tojásfehérje. A növényi eredetű, pl. szójafehérjék vagy kevert fehérjék kisebb biológiai értékkel rendelkeznek, de aminosavakkal kiegészítve tökéletes, költséghatékony megoldást jelenthetnek.

 

Miért érdemes instant fehérjekészítményt fogyasztani?

Az izomtömeg növeléshez szükséges, jó minőségű fehérje bevitellel több probléma is van: drága, beszerzése és elkészítése időigényes, szállítása, tárolása körülményes, mert romlékony és viszonylag sok helyet foglal (akár a hűtőben, akár a táskában).

Ezen problémák kiküszöbölésére ajánlottak az instant fehérjekészítmények, amiknek ezek az előnyei a normál, szilár táplálékkal szemben:

  • a fehérje grammonkénti ára így általában olcsóbb, mint a normál (bolti) ételekből (de nem mindig, érdemes kiszámolni a fehérje grammonkénti árát! – a tojás pl. meglepően olcsó és kiváló minőségű fehérjeforrás),
  • az ilyen fehérjekészítmény lényegesen jobb minőségű és magasabb biológiai értékű (pl. extra aminosavak),
  • sokkal alacsonyabb szénhidrát és zsír tartalom,
  • beszerzése, logisztikája egyszerű (nagy kiszerelés, nem romlandó, kis helyen elfér),
  • elkészítéséhez csak egy shakerre van szükség (kb. 400-600 Ft), és fogyasztással, mosogatással együtt kb. 5-6 percre,
  • szállítása (munkába, szabadidős tevékenységekre) lényegesen egyszerűbb (pl. tetszőleges műanyag flakonban)